2020. augusztus 4. kedd

A magyarországi nagy segélyszervezetek részvételével akciócsoport jött létre a feladatok és az adományok koordinációja érdekében. Elindult a 1357-es hívószám is, a Nemzeti Összefogás Vonala.

A magyarországi nagy segélyszervezetek részvételével akciócsoport jött létre

A Katolikus Karitász is része a segélyszervezetek összefogásával létrejövő akciócsoportnak, melynek fő feladata, hogy a támogatók felajánlásai a lehető leghatékonyabb módon jussanak el a rászorulókhoz.

Az összefogást elindító sajtótájékoztatón Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, az akciócsoport vezetője elmondta: a koronavírus-járvány terjedésével egyre több önkéntes felajánlás született, a civil társadalom "jól reagált" a koronavírus okozta kihívásra. Az akciócsoport feladata, hogy segítse ezeknek az önkéntes kezdeményezéseknek és adományozásoknak a koordinációját, felkarolja az országszerte elindított civil mozgalmakat.

A veszélyhelyzet idejére szünetelnek a karitatív szervek adományvonalai, helyette egy közös adományvonal lép életbe a 1357-es számon, ahol egy telefonhívás, sms 500 forint támogatást jelent.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megváltozik a karitatív munka, szigorodtak a segítségnyújtás, adománygyűjtés szabályai, így például lehetőség szerint minél kevesebb személyes találkozással kell végezniük a munkájukat a karitatív szervezeteknek.

Még szorosabban együtt kell működniük a karitatív szervezeteknek az önkormányzatokkal és lehetőség szerint csak helyben segítsenek, "utazgatás" nélkül. Kiemelte: továbbra is az emberi élet és annak védelme a legfontosabb. Az államtitkár megköszönte a karitatív szervezeteknek, hogy folytatják a bentlakásos intézményekben az ellátást, segítséget nyújtanak az alapellátásban és az idősek gondozásában.

A Katolikus Karitász munkáját ezenfelül az alábbi módokon lehet támogatni: bankkártyás adományozással itt, a honlapon és a 12011148-00124534-00100008 -as számlaszámon.

forrás: MTI