2020. augusztus 6. csütörtök

Segítene?

Online adományozás

Válassza ki, miként segítene a rászorultakon!

Adományozok >>>

Segítségre szorul?

Lépjen kapcsolatba velünk a legközelebbi egyházmegyében!

Válasszon egyházmegyét >>>

Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ

Honlap: www.kaszlelkikozpont.hu

Képzési körkép

Az alábbiakban Kovácsné Schmidt Katalin, a Táti Mindenszentek Karitász Csoport tagja számol be az esztergomi alapképzésről.

16 településen - Adony, Tekenye, Jászberény, Kisvárda, Eger, Miskolc, Cegléd, Gyöngyös, Esztergom - Szociális-karitatív önkéntes alapképzés, 5 településen - Szeged, Tamási, Dombóvár, Pannonhalma, Budapest - Időslátogató és otthoni segítségnyújtó tréning, 2 településen - Mélykút, Szeged - Beteglátogató tréning megtartására került sor.


Három éve veszek részt e közösség munkájában, 2019. szeptember 1-jétől vezetőként. Örömömre, ez idő alatt lehetőségem volt lelki napokon részt venni és a tavalyi évben egy hosszabb időszakot felölelő képzésen, melytől lelkileg is nagyon sokat kaptam. Segített, hogy kitartóan és lelkesen végezzem a rám háruló jószolgálati feladatokat. Ezt tapasztalva nagyon örültem, mikor megtudtam, jelentkezési lapot nyújthatok be egy újabb oktatásra.

2019. október 26-án került megrendezésre az Esztergom-Bajóti Karitász Régió Központban a Katolikus Karitász által szervezett „Szociális-karitatív önkéntes alapképzés” Nagy Lajosné, Krisztina, a Székesfehérvári Egyházmegye Karitász igazgatójának egész napos előadásában.

A képzés lényege, hogy a plébániai karitász csoportvezetők, önkéntesek jól ismerjék és magukévá tegyék a karitász lényegét, felkészültek legyenek a mindennapi szeretetszolgálat hatékony ellátásához. Továbbá fontos cél, hogy a csoportok működésükhöz megerősítést, gyakorlati készségeket szerezzenek.
Választ kaptunk arra, hogy valójában mit is kell értenünk a karitász szó jelentése mögött, mi a karitász története, a története hazánkban, hogy van jelen a karitász, mint világszervezet. Ismertette: a karitász szervezeti felépítését, a karitász nyolc tevékenységi területét. Beszélt az év adott időszakához köthető országos karitász programokról, akciókról, a hátrányos helyzetű családok szociális integrációját és lakhatási feltételeik javítását célzó speciális tevékenységekről, a csoportmisszióról, a plébániai karitász csoportok munkájáról, működésükről, konfliktusaik kezeléséről, a kliensekkel kapcsolatos problémakezelésről. Ismertette az egyházmegyei karitász és a helyi karitász kapcsolatát, számos szakmai információval gyarapodott tudásunk.

Krisztina az előadásait életből vett érdekes és tanulságos tapasztalataival színesítette. A nap során számos szakmai információval gyarapodott tudásunk és kérdéseinkre is választ kaptunk.

Nagy örömömre újra találkozhattam kedves munkatársaimmal. Szeretetteljes fogadtatásban volt részünk Ferenczy Rudolfné, Éva karitász régióvezető és segítőkész munkatársai személyében. Jó volt ismét tapasztalni az összetartozás erejét.

Az egész napos programot alkalmanként pihentető szünetek szakították meg, melyekben, szakmai eszmecserét folytathattunk, Ismeretekben és lelkiekben gazdagodva, kellemesen elfáradva, de mindenképpen feltöltődve, nagy tettvággyal érkeztünk haza otthonunkba.

Végezetül szeretném megosztani az emléklapon szereplő idézetet Kalkuttai Szent Teréz Anyától, melynek szellemében igyekszünk mi is teljesíteni szolgálatunkat:

„Nem az a fontos, hogy mi mindent teszünk, hanem az,
hogy tetteinkben mennyi a szeretet.”

Katolikus Karitász

Megosztás emailben

Küldő neve:


Email címe:


Címzett neve:


Email címe:


© Szent Erzsébet Karitász Központ 1067 Budapest, Hunyadi tér 3. fem/1. Telefon: +36 1 351-1977 E-mail: szenterzsebet.karitasz@t-online.hu OTP Bank 11706016-20468198